WE

Working Equitation 

För att börja rida Working Equitation (WE) behöver du ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd.

Förtroende och samspel mellan ryttare och häst, noggranna vägar, precisionen, men ändå lite fart och fläkt. WE innehåller allt, den kompletta ridsportgrenen! Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens sits, balans, hjälpgivning, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästen får en allsidig utbildning som baseras på dressyrens grunder.

Hästen behöver inte vara av en viss storlek eller av en viss ras. Den behöver heller ingen vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter, då det inte bedöms. Ponnyer och ridhästar tävlar mot varandra, såväl som barn och vuxna. Det innebär att även vuxna kan tävla på ponny, så länge som ekipaget är proportionellt. Det här innebär att WE verkligen är en gren för alla!


Working Equitation består av 3 delmoment:

Dressyrmomentet rids på en 20x40 dressyrbana. I debutant till och med medelsvår klass rider man efter ett fastställt dressyrprogram. Hästen ska gå i en för klassen ändamålsenlig form och följer samma röda tråd som dressyrtävlan.

Det andra momentet i Working Equitation är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Exempel på olika hinder är öppna grind, rida över bro, hoppa mindre hinder, rida volter, rygga ut ur en trång passage. Här är det bland annat det tekniska utförandet, samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare som bedöms. Bedömningen är 1-10 precis som i dressyr.

Sista momentet är speedmomentet och här rids en bana med likadana hinder som i teknikmomentet på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha ett gott samspel, en smidig och uppmärksam häst.

Om Julia

Var har du träningar?

Jag har träningar hemma på min anläggning i Hofterup men åker även runt till föreningar, ridskolor och privata stall. Träning kan ske i grupp eller med enskilda ryttare som vill utvecklas inom WE.


Formell utbildning

Hästgymnasium Bollerup


Övrig utbildning

Arbetat som beridare i Tyskland med hopp- och dressyrhästar.


Tävlingserfarenhet?

EM i Working Equitation 2008 i Italien, både i lag och individuellt. Vinnare av uppvisningsklass i Kungsbacka med Lusitanosällskapet 2008. Vinnare av 3 EM-kval-tävlingar 2008. 2020-21 har jag bott i Portugal och haft min häst uppstallad hos Pedro Torres. Under tiden i Portugal har jag tävlat på nationell nivå, deltagit i APSL Nations cup och Portugisiska mästerskapet.


Varför tycker du att det är så kul att undervisa i WE?

Working Equitation är en komplett gren som alla kan rida. Samspelet mellan häst och ryttare byggs upp och man utvecklas till att bli ett bättre, starkare ekipage som man har nytta av, oavsett gren. Det finns stor variation på övningar och träningarna är väldigt varierande, allt från lätt till svår klass.